Eğer bir ülkede bir sektör sadece bir şirketin tekelinde ise ve o şirket zaman zaman yasaları veya ahlak kurallarını esnetmekte zarar görmüyorsa, hiç fark etmeden çok büyük bir kumpasının içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Evet sicili bir hayli kabarık olan ve her birimizin uygulamalarından muzdarip olduğu Türk Telekom ve onun en büyük markası TTNET‘ten bahsediyoruz.
Son günlerde bazı TTNET kullanıcıları tarayıcılarını açtıklarında otomatik olarak bir siteye yönlendiriliyorlar. Sayıları gittikçe artan bu internet kullanıcılarının yönlendirildiği sitenin ismi Gezinti.com.
Gezinti.com özel haberlerin, içeriklerin sunulduğu bir portal. Bir TTNET hizmeti olan Gezinti, üyelerine ilgi alanlarına göre içerikler sunuyor.
TTNET, Gezinti’nin yaygınlaşması için gayet ilgi çekici bir yol izliyor. Tarayıcılarını açtıklarında istekleri dışında siteye yönlendirilen TTNET müşterileri, karşılarına çıkan sayfayı terk etmeleri durumunda daha da ilginç bir uyarı ile karşılaşıyorlar: ‘Bu sayfayı terk ederseniz, kullanıcı sözleşmesini kabul etmiş sayılacaksınız.
Anlayacağınız dayatma yoluyla tık sayısını artırmayı planlayan TTNET, yine dayatma yoluyla yeni üyeler kazanmayı hedefliyor. Sayfayı kapattığınızda otomatik olarak üye oluyorsunuz ve Gezinti böylece hayatınızın bir parçası oluveriyor.
Gezinti.com’un iş planı sitenin geçtiğimiz aylarda sizlere bahsettiğimiz TTNET - Phorm işbirliğinin bir ürünü olduğunu bizlere gösteriyor. İsteyerek veya istemeyerek siteye üye olan internet kullanıcılarına ait tarayıcı bilgileri Gezinti veri tabanına gönderiliyor ve kullanıcının ilgi alanlarına özel içerikler ve (bu işin olmazsa olması)reklamlar sunulmaya başlanıyor. Böylece TTNET müşterileri bir anda şirketin bu yeni pazarlama faaliyetine kadrolu olarak katılmış oluyor.
İnternet ve bilgisayar ile haşır neşir olan TTNET abonelerinin bile tuzağına düştüğü Gezinti.com internet kullanımı sınırlı olan ve bu konulara uzak kalan kullanıcılar için çok daha büyük bir tuzak anlamına geliyor. İlerleyen günlerde daha fazla internet kullanıcısının karşısına çıkacak site, muazzam üye sayısı, tıklama rakamları ve ilgi alanlarına göre ayrılan kullanıcılar ile çok büyük bir ürün haline dönüşecek.
Şu an için üyelerinin karşısına vasat tasarımı ve haber sitelerinden alınan içerikler ile çıkan Gezinti.com’un akıbetinin ne olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.